זיכרון וחקר השואה דרך מחקר ארכיאולוגי

לכבוד יום הזיכרון לשואה ולגבורה החל היום, ביקשנו מיורם חיימי, דוקטורנט בחוג לארכיאולוגיה בביה"ס למדעי היהדות ולארכיאולוגיה של אוניברסיטת תל אביב לשתף את קהילת הבוגרים במחקר הלא שגרתי שלו בתחום חקר השואה.

11 אפריל 2018
זיכרון וחקר השואה דרך מחקר ארכיאולוגי

יורם חיימי​, דוקטורנט בחוג לארכיואלוגיה באוניברסיטת תל אביב הוביל בעשור האחרון מחקר ארכיאולוגי לא שגרתי במחנה ההשמדה סוביבור, במטרה לזהות את מבנהו המדוייק של המחנה, אשר הושמד על-ידי הנאצים בשנת 1943 בנסיון להעלים ראיות לרצח העם היהודי, ולאמוד בצורה מדוייקת יותר את מספר הקורבנות האמיתי שנרצחו במחנה במהלך השנה וחצי של פעילותו.

 

בין השנים 2007-2017 ביצע צוות משותף פולני וישראלי בראשות יורם חיימי מטעם אוניברסיטת תל אביב ויד ושם, רשות הזיכרון לשואה ולגבורה, בשיתוף עם וויצ'ך מזורק מטעם Sub Terra Badania Archeologiczn, Lublin, Poland, חפירות במחנה ההשמדה סוביבור.

צילום: יורם חיימי

 

במסגרת מבצע ריינהרדט, הקימה גרמניה הנאצית ב-1942 את שלושת מחנות ההשמדה בבלז'ץ, סוביבור וטרבלינקה. מספר הנרצחים המוערך במחנה סוביבור לבדו, שפעל שנה וחצי, עמד על 250 אלף קורבנות, אך לא ניתן היה להעריך את המספר באופן מדוייק מכיוון שהגרמנים פירקו והשמידו את המחנה ב-1943 בנסיון למחוק עדויות לרצח העם שביצעו, ולאחר מכן נטע משרד היערות הממשלתי של פולין עצים על שרידי המחנה.

צילום: יורם חיימי

 

לקראת החפירות הצליבו החוקרים את העדויות שמסרו ניצולי המחנה על המבנה שלו, ובתהליך יסודי הצליחו לדגום את הקרקע ולנתח את הממצאים עד שהצליחו לזהות היכן עמדו הגדרות, היכן עמדה הדרך בה הריצו הנאצים את האסירים היהודיים (שקיבלה את השם המצמרר 'הדרך לשמיים'), היכן מוקמו קברי האחים והיכן בדיוק עמדו תאי הגזים שהופצצו.

צילום: יורם חיימי

 

באתר החפירות אותרו פריטים אישיים רבים של קורבנות מחנה ההשמדה ועל חלקם פרטים מזהים, וצוות החוקרים עושה מאמצים לאתר את קרובי משפחותיהם החיים, במידה וישנם כאלו, ולהשיב אליהם את פריטיהם של יקיריהם.

מתוך ממצאי החפירות בסוביבור. צילום: יורם חיימי

 

החפירות התמקדו בחלק של המחנה שנקרא 'מחנה 3' במטרה לאתר את מיקומם המדוייק של תאי הגזים במחנה סוביבור. לאחר הבדיקות הראשוניות החלו בפולין לקדם הקמה של מרכז מבקרים חדש במחנה סוביבור, ומאז 2010 התקיימו החפירות בתיאום עם תוכניות הבניה של הקבלן, אך בעקבות התגליות שנחשפו במסגרת החפירות הארכיאולוגיות במקום, מנסה צוות החפירות להביא לשינוי בתכנון ולהזזת מרכז המבקרים (אשר חשיבותו אינה מוטלת בספק) כך שימוקם מחוץ לגבולות מחנה ההשמדה ולא יעמוד על שרידיו.

 

לכתבה באתר 'הארץ' על החפירות בסוביבור>

צילום: יורם חיימי

 

מחדשים קשר

לצורך איתור וזיהוי במערכת
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>