המפגש בין אמנות ומלחמה

18 בדצמבר 2023, 19:00 
וובינר 

 

ארגון בוגרות ובוגרי אוניברסיטת תל אביב בראשות סיגלית בן חיון ערך פאנל לקהילת בוגרות ובוגרי האוניברסיטה במסגרת סדרת הוובינרים בתקופת המלחמה והפעם בנושא "המפגש בין אמנות למלחמה".

משתתפי הפאנל:

  • ד"ר איה לוריא - מנהלת ואוצרת ראשית של מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, בוגרת הפקולטה לאמנויות באוניברסיטת תל אביב.
  • אבי לובין - אוצר ראשי, משכן לאמנות עין חרוד, בוגר הפקולטה למשפטים והפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב.
  • רז סמירה - סמנכ"לית ואוצרת ראשית של מוזיאון ארץ ישראל, יו"ר איגוד המוזיאונים ואיקו"ם בישראל, בוגרת הפקולטה לאמנויות באוניברסיטת תל אביב.
  • יפעת אשכנזי - אוצרת מוזיאון העיר חיפה (מוזיאוני חיפה), בוגרת הפקולטה לאמנויות באוניברסיטת תל אביב.

 

מנחת הפאנל:
ד"ר תמר מאיר -  האוצרת הראשית של הגלריה האוניברסיטאית לאמנות ומרצה בפקולטה לאמנויות באוניברסיטת תל אביב, בוגרת הפקולטה לאמנויות והפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב.

 

ד״ר איה לוריא ציינה כי: "גם כשהמוזיאון התבקש לסגור שערים בשל הנחיות פיקוד העורף, הפעילות שהציע לקהל לא פסקה לרגע באמצעות עבודת אגף החינוך: עם קבוצות במוזיאון, עם קהילות מפונים ובאופן מקוון. האמנות אינה מותרות ובימים קשים אלה, באפשרותו של המוזיאון להציע מרחב מוגן המזמין להפוגה מהיום יום, דיאלוג סביב התערוכות ואולי אפילו למעט נחמה".

 

אבי לובין ציין כי: ״בתקופה כזו מוזיאונים צריכים, אולי אפילו יותר מבשגרה, לשלב בין תפקידים אזרחיים שונים שלהם ולהציע מקום של ריפוי ונחמה ובאותה עת מרחב שמעודד חשיבה ביקורתית ומאפשר לשאול שאלות, לדמיין מחדש, לשנות נקודת ראות ולהביט במורכבות של המציאות״.

״בעיני יש חשיבות גדולה לכך שאמנים, אוצרים, אנשי תרבות יהיו מעורבים בשיח הציבורי לגבי השאלה מי אנחנו, מה הערכים שלנו כחברה. חשוב בעיני שבוועדות ציבוריות, וגם בדיונים הרבים באולפני הטלוויזיה, לצד נקודות מבט של עורכי דין, כלכלנים, רופאים ואנשי ביטחון, שנשמעות תדיר, ישמעו גם נקודות מבט של אמנים ואנשי תרבות בשורה של נושאים שעל סדר היום הציבורי״.

 

רז סמירה אמרה כי: “האמנות בימים אלה פועלת בשני מישורים הן כאלמנט תרפויטי שאנשים זקוקים לו והן כאלמנט של מקום לשאילת שאלות ומחשבות מורכבות על המצב. המוזיאונים הינם מקום שמתקיים על תהלכים ארוכי טווח ולרוב עם קהל נאמן, זה לא מופע או הצגה של שעתיים להעברת הזמן, זה מקום שדורש זמן, השתהות. האמנות בימים אלה שמוצגת במוז"א אינה בורחת מהמציאות אלא להפך מתמודדת איתה ומעלה אפשריות ודרכים לחוות אותה ואולי אף להכיל אותה”.

״במישור הבינלאומי, איקו"ם ישראל עשה כמה מהלכים, החל מפנייה אישית למוסדות תרבות להקרין את סרט החטופים בשיתוף פעולה עם מטה החטופים, ערך מפגש הסברה על מצב המוזיאונים בארץ עם איקו״ ם גרמניה, נכחו בו מעל 140 איש מכל רחבי גרמניה, פנינו בפנייה לאיקו"ם הבינלאומי במכתב עליו חתמו כל מנהלי המוזיאונים בארץ לבקשת גינוי מעשה חמאס ב-7 באוקטובר 2023, פנינו לעיתון בעצומה כנגד המכתב הפתוח שפרסמו תמיכה חד צדדית בהם, בעקבות כך העורך פוטר, פנינו למוזיאון ברוקלין על מכירת חומרים פרו פלסטינים ביריד שלהם, הם הורידו אותם מהמדף ויצאו בהצהרה מתנצלת,  משרד החוץ הישראלי ביקש להשתמש במכתבים שהוצאנו והמצגת והעבירו לשגרירויות כחלק מחומר הסברה. בימים אלה יצא עוד מכתב להנהלת איקו״ם  בעקבות הודעה חד צדדית על הריסת 100 אתרי מורשת, שישראל הרסה בגדה על פי מחקר בעייתי ועל כך שרבים מהם נהרסו על ידם בחפירות מנהרות או  בונקרים מתחתם ואחסון כלי נשק״ . 

 

יפעת אשכנזי אמרה כי: "המלחמה שפרצה והפכה את חיינו חייבה אותנו כיצרני תרבות ואמנות להגיב ולפעול מול המצב החדש. מוזיאון העיר חיפה התגייס במהרה (תוך פחות מחודש) על מנת לייצר תוכן ומרחב שמגיבים למלחמה בדרכים שונות: תערוכת "בארי", תערוכה של הצלם הדוקומנטרי החיפאי מיכה בריקמן שתיעד את קיבוץ בארי מספר ימים לאחר הטבח הנורא ונעשתה בשיתוף עם הקיבוץ, והקמת מרחב אינטראקטיבי משפחתי המתמקד בפעילויות משפחתיות מרגיעות ומלכדות. כאוצרת המוזיאון, המשימה שלי היא להיות קשובה לצרכים והקולות שעולים מתוך הקהילה, במצב רגיל ובמיוחד במצבי חירום, וגם כעת פעלנו מתוך הצורך לתת מענה לקהל שלנו. נמשיך להיות מוזיאון קשוב ופתוח לקהל ולעשות את מיטב המאמצים על מנת לייצר תוכן איכותי, רגיש ורלוונטי".
 

 

 

ארגון בוגרות ובוגרי אוניברסיטת תל אביב - קהילה שמשנה עולם

מחדשים קשר

לצורך איתור וזיהוי במערכת
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>