מעוררות השראה (יום האישה הבינלאומי 2022)

06 במרץ 2022, 18:30 - 20:00 
אולם הקונצרטים ע"ש קלרמונט, ביה"ס למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה 

 

ארגון בוגרות ובוגרי אוניברסיטת תל אביב, בראשות סיגלית בן חיון, ציין את יום האישה הבינלאומי במפגש של מנכ"ליות משרדי הממשלה בוגרות האוניברסיטה: 

 

נעמה שולץ, מנכ"לית משרד ראש הממשלה החליפי, בוגרת הפקולטה למדעי החברה
לירן אבישר בן חורין, מנכ"לית משרד התקשורת, בוגרת הפקולטה למשפטים והפקולטה לניהול
הילה חדד חמלניק, מנכ"לית משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, בוגרת הפקולטה למדעי החברה והפקולטה לניהול 
• עמליה דואק (מנחת הפאנל), עיתונאית, כתבת כלכלה ומגישה בחברת החדשות, בוגרת הפקולטה למשפטים

 

מימין: עמליה דואק, הילה חדד חמלניק, לירן אבישר בן חורין ונעמה שולץ

 

את האירוע פתחה פרופ' נטע זיו, נציבת שוויון ומגוון באוניברסיטה: "מדי שנה מציינים בעולם ב-8 במרץ את יום הנשים הבינלאומי, מתוך הבנה שאין אישה אחת שיכולה לייצג את כל הנשים. נשים מתמודדות היום עם המלחמה באוקראינה, נשים באפגניסטן הודרו בגלל שלטון הטאליבן ויש כמובן גם נשים באקדמיה. יום הנשים הבינלאומי הוא היום בו אנו מנסים לייצר את המכנה המשותף לכל הנשים באשר הן. קודם כל החדשות הטובות: בשנת הלימודים הזו תשפ"ב יש רוב נשי של סטודנטיות בכל המוסדות ובכל התארים. גם שיעור חברות ההנהלה נמצא בעלייה. 

 

פרופ' נטע זיו

 

יחד עם זאת, לצערנו הרב, ככל שמתקדמים בסולם הדרגות מספר הנשים הולך ופוחת. בשלב מסוים, כשפוגשים את הנמ"ר (נשיא-מנכ"ל-רקטור) נעצר מספרן של הנשים בתפקידים הבכירים. נדרשות תוכניות לעידוד ותמיכה כדי לצמצם את הפער. מקומן של נשים נפקד לאורך השנים מתפקידי הניהול הבכירים ואת זה אי אפשר לתקן ביום אחד. אתגר גדול עומד בפני מוסדות ההשכלה הגבוהה. היום הזה הנו תזכורת לגברים ולנשים שהמאבק לשוויון טרם הסתיים".

 

סיגלית בן חיון, מייסדת-שותפה של ארגון בוגרות ובוגרי האוניברסיטה: "בתום שנתיים, במהלכן נאלצנו להימנע מקיום אירועים פרונטליים, אנו גאים כי האירוע הפרונטלי הראשון של ארגון הבוגרות והבוגרים עומד בסימן "בוגרות משנות עולם". כ-55% מסך 206,000 בוגרי האוניברסיטה הן בוגרות ורבות מהן - אם כי עדיין לא מספיק - מאיישות תפקידים בכירים בכל ענפי המשק ובכל המגזרים. 

 

אוניברסיטת תל אביב מקדמת ומעודדת לימודי STEM–לימודי המקצועות הטכנולוגיים–לנשים, ויצרה תכנית הכוללת מפגשים משותפים וסדנאות מעשירות של כלל הפקולטה למדעים מדויקים ושל כל בית ספר בפקולטה בנפרד, שיתנו כלים, שיעזרו לסטודנטית בהמשך המסע האקדמי שלה".

 

בין הנושאים שנדונו בפאנל הייתה שאלת הלימודים האקדמיים באוניברסיטה והשפעתה על התפתחותן המקצועית והאישית של הבוגרות.

 

מימין: עמליה דואק, נעמה שולץ, הילה חדד חמלניק ולירן אבישר בן חורין

 

כרמלה אלדד, אמה של נעמה שולץ הגיעה לשמוע את בתה, אשר התייחסה בין היתר גם לתחילת דרכה בתפקיד:

 

"ההתחלה הייתה מאוד קשה. הרימו גבה כי אני לא רק אישה, אני אישה חליפית... היום אף אחד כבר לא מרים גבה. המשרד שלנו עוסק בתהליכים מורכבים שמצריכים שיתוף פעולה בין כמה משרדי ממשלה. מה שצריך בשביל התפקיד הזה, וגם בשביל הרבה תפקידים אחרים, זה ראש על הכתפיים, לב במקום הנכון והרבה רצון לעשות טוב. היום העברנו החלטה לפיתוח מפרץ חיפה שנוגעת ל-9 משרדי ממשלה. בממשלה הזו ספציפית יש תודעה ברורה מאוד לחשיבות של הנשים ובאמת יש הרבה נשים בממשלה וגם בתפקידי מפתח במשרדים אחרים, מקווה שרק נצמח מפה".

 
לירן אבישר בן-חורין התייחסה להבדלים בין הגישה של גברים ונשים בהתמודדות על תפקידים בכירים: "אנחנו חסרות בחדר כשאנחנו לא נמצאות, וזה מפתח אצלנו את הנטייה לחשוב שאנחנו פחות מתאימות. נשים תמיד אומרות "אנחנו לא עומדות בתנאי הסף". משום מה גברים תמיד עומדים בתנאי הסף, להם אין את ההתלבטות הזו. 

 

אין שום דבר רע ביעדים אמביציוזיים, אבל השלב הראשון צריך להיות  הקצאה של מכסות לאיוש תפקידי מפתח על ידי נשים. זה תהליך שבונה את עצמו. אם ניעזר במכסות בשלבים המוקדמים לא נזדקק להן מאוחר יותר. צריך להתגבר על הפרפרים בבטן ולשחרר את הפחדים שמנהלים אותנו. ברגע שאנחנו מתיישבות על הכיסא ועושות את מה שאנחנו יודעות לעשות הכי טוב, הכל מסתדר."

 

לירן אבישר בן-חורין

 

הילה חדד חמלניק התייחסה לשאלה האם היעד שהציב המשרד בראשו היא עומדת, לפיו 15% מהשכירים במשק יעבדו בהיי טק, אינו מגלומני: 

 

"ללא מעורבות ממשלתית נגיע למספר נמוך מעט מהיעד ולכן 15% זה בהחלט חזון ראוי. אבל - בלי מעורבות ממשלתית עיקר האנשים שיצטרפו להיי טק יהיו קרוב לוודאי ברובם המכריע גברים מתל אביב. גם הרצליה מתחילה להיות מעבר להרי החושך עבור עובדי ההיי טק. אנחנו חייבים להתערב כדי שיהיו יותר אנשים מהפריפריה וממגוון מגזרים. לגבי הנשים – שיעור הנשים בהיי טק עומד כבר כמעט 10 שנים על 35 אחוז. בליבת ההיי טק זה בערך 25%. דווקא באקדמיה רואים את העלייה בהשתתפות בלימודי מקצועות ההיי טק. הצבנו לעצמנו יעד של 45% נשים בקרב התוספת. אי אפשר להמציא נשים שילמדו מדעי המחשב אבל צריך לשאוף לשלב יותר ממי שנמצאות במסלולי ההכשרה באקדמיה לתוך התעשייה הזו".

 
בהמשך, שיתפה הילה מתי בדיוק הבינה מהי תקרת הזכוכית לנשים:

 

"בעלי ואני היינו יחד עתודאים בטכניון ולמדנו הנדסת אווירונאוטיקה וחלל. היינו 4 סטודנטיות מתוך עשרות גברים. אמרו לי שהיום המצב הוא אחר ואני מאוד מקווה שזה אכן כך. לאחר מכן התגייסנו יחד כמהנדסי אווירונאוטיקה וחלל בחיל אוויר. בגיל 27, השלב שבצבא מתקדמים לשלב הבא, לדרגת רב סרן, החלטנו להתחתן. מהרגע שענדתי טבעת הרגשתי את תקרת הזכוכית. התמודדנו על אותם תפקידים אצל אותם אנשים אבל אותו אף אחד לא שאל על החתונה המתקרבת. הפער הזה הוא דרמטי ואז גם החלטתי לא להמשיך בקריירה צבאית. למדתי באוניברסיטת תל אביב תואר שני בדיפלומטיה, בשביל הנפש, אבל זה התואר שהכי עוזר לי בתפקיד שלי היום. תואר בהנדסה לא מכשיר אותך לנהל הליך קבלת החלטות או משא ומתן, בין אם גלוי ובין אם סמוי, ואי אפשר להתפתח במגזר הציבורי בלי יכולת לנהל משא ומתן״.

 

עמליה דואק

 

בחלקו האמנותי של הערב נערך המופע "הכל אודות חווה" מבית היוצר של ביה"ס למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה: מחווה מוזיקלית לחווה אלברשטיין, בניהולו האמנותי של מוטי פרלמן ובניהולו המוזיקלי וניצוחו של ניתאי ראך. המופע היווה מסע מוזיקלי מרגש אל מיטב שיריה של איקונת המוזיקה העברית חווה אלברשטיין, בביצוען של הזמרות חן ויין, יערה אטיאס, מאיה סייג, מיקה כהן, נטע שמחון ורילי ווילו, אותן ליוו חמישיית מיתרים ופסנתר. 

 

 

בין הבוגרות והבוגרים שלקחו חלק באירוע:

 

• קרן שקד, Head of Experience Management  AKT Global  
• חנה רדו, יזמית עסקית וחברתית
• דפנה גזית וייס, מנכ"לית מריאטה אחזקות
• נועה דנאי, מנהלת ניהול ידע ומידע ואחראית חוק וחופש המידע בכללית
• חיים רפלובסקי, מנהל היערכות לאסונות בישראל במגן דוד אדום
• גבי ג'ופי, מנכ"לית DbMotion Allscripts בישראל
• ד"ר דניה שפירא, חברת הנהלה באיגוד הישראלי לעיתונות תקופתית
• דינה ניראון, מנכ"לית ספרקס פרטנרס
• מירב שוורץ אלון, סגנית מחלקת הביקורת העסקית, בנק הפועלים,
• גו'אנה לנדאו, מייסדת ומנכ"לית  “Vibe  Israel”, חברת חבר נאמנים של אוניברסיטת תל אביב 
ועוד רבות ורבים אחרים. 

 

ארגון בוגרות ובוגרי אוניברסיטת תל אביב מודה ליקב ירושלים, נותני החסות לאירוע, ולמנכ"ל והיינן הראשי ליאור לקסר. 

 

מחדשים קשר

לצורך איתור וזיהוי במערכת
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>